bereiding van kokosmelk
Santen wordt in de zuidoost Aziatische keuken veelvuldig gebruikt. Kijk maar naar de reeds opgenomen recepten uit Indonesische, Thailand en de Filippijnen. Maar wat is santen nu eigenlijk, om met mijn goede vriend Shakespeare te spreken "That's the question"!.
De vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden. Santen of kokosmelk (wat de Nederlandse benaming is) is niet het "vruchtwater" van de kokosnoot. Dus niet het vocht dat vrijkomt als je een kokosnoot openmaakt. Het vocht is wel erg dorstlessend, zeker gekoeld, maar zorg er wel voor dat je dan een echt verse kokosnoot krijgt.
Maar wat is santen dan wel?
Santen wordt bereid van vers geraspt kokos (het witte dat je ziet als je de kokosnoot openmaakt) of van gedroogd kokosnoot (kopra maar dan moet je het wel raspen zonder bast of van de zakjes die je koopt in de supermarkt). Beide vormen week je dan in lauw water en het afgegoten vocht levert dan de kokosmelk op.
Je hebt een aantal vormen van santen waarbij santen asli en santen cair het meest gebruikt worden. Ofwel dikke kokosmelk of dunne kokosmelk. Deze twee vormen zal je het meest tegenkomen bij de recepten. Er zijn er nog meerdere maar die komen wat later.
Hoe maak je dus santen?
We gaan uit in eerste instantie van een verse kokosnoot. De kokoscremé komt later aan bod (dat is een blok santen dat je kunt kopen in de supermarkt of toko)
Je hebt een aantal vormen van santen dat steeds meer gebruik maakt van dezelfde kokosnoot. Er zit dus een hiërarchie in!
De volgende soorten santen kan je maken:
Santen Asli / Santen Murni / santen kental (of wel dikke kokosmelk)
Voor 250 ml kokosmelk heb je nodig en maak je het als volgt:
- rasp het vruchtvlees (het binnenste van de schil) van 1 kokosnoot en meng dit met 250 ml warm water. Laat het 20 minuten staan.
- Kneed het gerapste vruchtvlees in het water en giet dit door een fijne zeef. Pers het geraspte vruchtvlees goed uit.
Santen Cair / santen encer (of wel dunne kokosmelk)
Voor 500 ml kokosmelk heb je nodig en maak je het als volgt:
- zet het net uitgeknepen vruchtvlees in 500 ml warm water en laat dit 20 minuten staan.
- Kneed het vruchtvlees in het water en giet dit door een fijne zeef. Pers het vruchtvlees goed uit.
Santen Kepala
- het uitgeperste vruchtvlees van de santen cair zonder enige toevoeging van water.
Santen Kedua
- het uitgeperste vruchtvlees van santen kepala gemengd met 500 ml warm water wat later wordt uitgeperst.
Santen Ketiga
- het uitgeperste vruchtvlees van santen kedua maar dan gemengd met 500 ml warm water en daarna uitgeperst.
Kokoscremé
Voor het gebruik van kokoscremé geldt de volgende stelregel: Als er staat slechts kokosmelk: dan kan je ook 100 gr kokoscremé (= 1/2 blok) verdunnen met 500 ml heet water. Dit geeft dan wat meer dan een halve liter kokosmelk. Vers is natuurlijk te preferen!!
De vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden. Santen of kokosmelk (wat de Nederlandse benaming is) is niet het "vruchtwater" van de kokosnoot. Dus niet het vocht dat vrijkomt als je een kokosnoot openmaakt. Het vocht is wel erg dorstlessend, zeker gekoeld, maar zorg er wel voor dat je dan een echt verse kokosnoot krijgt.
Maar wat is santen dan wel?
Santen wordt bereid van vers geraspt kokos (het witte dat je ziet als je de kokosnoot openmaakt) of van gedroogd kokosnoot (kopra maar dan moet je het wel raspen zonder bast of van de zakjes die je koopt in de supermarkt). Beide vormen week je dan in lauw water en het afgegoten vocht levert dan de kokosmelk op.
Je hebt een aantal vormen van santen waarbij santen asli en santen cair het meest gebruikt worden. Ofwel dikke kokosmelk of dunne kokosmelk. Deze twee vormen zal je het meest tegenkomen bij de recepten. Er zijn er nog meerdere maar die komen wat later.
Hoe maak je dus santen?
We gaan uit in eerste instantie van een verse kokosnoot. De kokoscremé komt later aan bod (dat is een blok santen dat je kunt kopen in de supermarkt of toko)
Je hebt een aantal vormen van santen dat steeds meer gebruik maakt van dezelfde kokosnoot. Er zit dus een hiërarchie in!
De volgende soorten santen kan je maken:
Santen Asli / Santen Murni / santen kental (of wel dikke kokosmelk)
Voor 250 ml kokosmelk heb je nodig en maak je het als volgt:
- rasp het vruchtvlees (het binnenste van de schil) van 1 kokosnoot en meng dit met 250 ml warm water. Laat het 20 minuten staan.
- Kneed het gerapste vruchtvlees in het water en giet dit door een fijne zeef. Pers het geraspte vruchtvlees goed uit.
Santen Cair / santen encer (of wel dunne kokosmelk)
Voor 500 ml kokosmelk heb je nodig en maak je het als volgt:
- zet het net uitgeknepen vruchtvlees in 500 ml warm water en laat dit 20 minuten staan.
- Kneed het vruchtvlees in het water en giet dit door een fijne zeef. Pers het vruchtvlees goed uit.
Santen Kepala
- het uitgeperste vruchtvlees van de santen cair zonder enige toevoeging van water.
Santen Kedua
- het uitgeperste vruchtvlees van santen kepala gemengd met 500 ml warm water wat later wordt uitgeperst.
Santen Ketiga
- het uitgeperste vruchtvlees van santen kedua maar dan gemengd met 500 ml warm water en daarna uitgeperst.
Kokoscremé
Voor het gebruik van kokoscremé geldt de volgende stelregel: Als er staat slechts kokosmelk: dan kan je ook 100 gr kokoscremé (= 1/2 blok) verdunnen met 500 ml heet water. Dit geeft dan wat meer dan een halve liter kokosmelk. Vers is natuurlijk te preferen!!