Kimchi 김치
gefermenteerde kool
Ingrediënten:
500 gr Chinese kool
2-3 eetl rode peper vlokken
5 teentjes knoflook
4 cm jahe
4 bosuitjes
2 eetl vissaus
1/2 ui
1/2 appel
1/2 nashi peer
zeezout
water
Bereiding:
Snijd de kool in stukken. Los 2 eetl zeerzout op in water en giet dit over de kool en laat het 4 uur intrekken. Spoel daarna de kool af. Hak de knoflook en de jahe fijn, snijd de bosuitjes in stukjes. Wrijf of maal de ui, de appel en de peer samen met 225 ml water fijn tot een smeuïge massa.
Meng de rode peper vlokken met wat water tot een sambal en meng dit met de kool. Voeg de knoflook, de jahe, de bosuitjes, de vissaus en de appel/peer massa toe en meng alles goed en gelijkmatig door elkaar.
Schep alles over in een wekfles en druk de kimchi aan en laat het vrijkomende vocht in de fles. Laat het geheel op kamentereratuur tenminste 24 uur fermenteren. 1 maand houdbaar in de koelkast.
Je kan de smaak variëren met meer of minder rode peper vlokken en hoeveelheid appel/peer