Ribollita
Ingrediënten:
250 g droge witte cannellini-bonen
1000 g savooienkool
125 ml olijfolie
3 rode uien
3 stengels bleekselderij
3 wortels
1000 ml water
3 takjes tijm
12 sneetjes grof bruinbrood
4 teentjes knoflook
zout en peper naar smaak
bereiding:
Snijd de kool in reepjes, de uien fijn en de bleekselderij en de wortels in blokjes. Leg de bonen in een pan en giet zoveel water op dat de bonen net onder staan en kook deze voor 2 uur. Schep de helft van de bonen eruit en pureer deze. Voeg de puree en het overige water weer toe.
Verhit in een pan 3 eetl olie en bak hierin de kool voor 10 minuten. Voeg dan de uien, de bleekselderij en de wortels toe en bak dit nog 10 minuten. Voeg dit toe aan de bonen samen met de tijm en het zout en peper en laat dit zachtjes nog 1 uur sudderen.
Wrijf het brood in met de knoflook. Leg 6 sneetjes op de bodem van een pan en schep de helft van de soep erover. Dan het resterende brood en de soep toevoegen. Nadat het is afgekoeld even kort opnieuw verhitten voor het serveren en schep dan de resterende olie erdoor.