Soutzoukakia Smyrneika
gehaktballetjes in een tomaten-kaneel saus
Ingrediënten:
500 gr rundergehakt
2 sneetjes brood
4 eetl rode wijn
1 rode ui
3 teentjes knoflook
1 ei
2 eetl platte peterselie, gehakt
1/2 theel komijn
1 theel zout
1 theel peper
olijfolie
Ingrediënten saus:
400 gr passata/gepelde tomaten
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 theel kaneel
1/2 theel zout
1/2 theel peper
2 eetl oliefolie
Bereiding:
Snijd de sjalotjes en de knoflook fijn. Verhit in een pan de olie en fruit de sjalotjes en knoflook voor 5 minuten. Voeg dan de passata, de kaneel, het zout en de peper toe en breng aan de kook. Dan op laag vuur 30 minuten laten sudderen totdat de saus is ingedikt. Daarna laten afkoelen.
Snijd de ui en de knoflook fijn. Snijd de korst van het brood en week het brood in de wijn totdat het zacht is geworden. Knijp het daarna uit. Meng dan alle ingrediënten goed door elkaar en vorm een homogene massa. Laat het daarna voor 2 uur staan/marineren.
Vorm van de massa ovale wat platte balletjes. Vet een pan in met de olie en bak de gehaktballetjes bruin. Verhit de saus opnieuw en voeg het toe aan het vlees en laat dit 5 minuten sudderen. Serveer.