Stoccafisso all'anconetana
gestoofde vis met aardappel en tomaat
Ingrediënten:
1000 gr stokvis, geweekt
90 gr ansjovis
500 gr aardappelen
400 gr tomaten
60 gr zwarte olijven, ontpit
1 bosje peterselie
3 teentjes knoflook
1 sjalot
1 takje rozemarijn
125 ml witte wijn, droog
1 theel witte wijnazijn
1/2 theel zout
1 theel peper
olijfolie
Bereiding:
Maak de ansjovis schoon en verwijder de graten en botjes. Snijd de sjalot, de knoflook, de peterselie, de rozemarijn en de ansjovis fijn. Meng 200 ml olie, de wijnazijn, het zout en de peper. Meng dit met de sjalot, de knoflook,de peterselie, de rozemarijn en de ansjovis.
Snijd de tomaten en de aardappelen in dunne plakjes en de stokvis in stukken.
Schep in een pan 1 eetl olie en vervolgens de stokvis, de gekruide olie, de tomaten, de olijven en herhaal dit. Dan als laatste de aardappelen erop leggen. Verhit de pan en als het begint de koken, dan de wijn toevoegen en laat de alcohol verdampen. Dan op laag vuur en afgesloten 60 minuten laten sudderen. Dan nog 30 minuten laten sudderen zonder deksel.
Haal de pan van het vuur en laat het nog 20 minuten staan voor het serveren.