heel veel gekruide rijst
Bahan-bahan:
ingrediënten:
2250 gr rijst
4 sjalotten
2 rode uien
20 teentjes knoflook
1 ananas
25 cm gember (jahe/djahe)
900 ml water
1 pandan blad
5 eetl olie
200 ml dikke kokosmelk (santen asli)
7 eetl. suiker
3 eetl. zout
3 eetl. rundervet
Haluskan:
boemboe:
1 tomaat
3 theel. ketumbar
1 theel. jinten
2 theel. anijszaad
1 eetl. witte peper
8 lange pepers (tabia bun, anders zwarte peper)
6 kardemompeulen
1 kaneelstokje
3 steranijs
4 stukjes foelie
2 cm mesoyi bast
Cara membuat:
Bereiding :
Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een grove pasta. Rasp de ananas en knijp dit uit en bewaar het vocht. Doe hetzelfde met de gember.Snijd de sjalotten, de uien en de knoflook in dunne plakjes. Was de rijst in water en laat dit een uur weken. Laat de rijst daarna uitlekken. Verhit in pan het water en voeg daar de boemboe en het pandanblad aan toe en laat dit zachtjes inkoken totdat nog zo'n 200 ml vocht over is. Zeef het vocht.
Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de sjalotten en de knoflook voor 3 minuten. Voeg dan de suiker, het zout, de rode uien, het vocht van de ananas, het vocht van de gember en het gezeefde kruidenvocht toe en als het kookt het rundervet en de rijst. Laat de rijst zachtjes koken voor 15 minuten en stoom de rijst daarna in 30 minuten gaar.
ingrediënten:
2250 gr rijst
4 sjalotten
2 rode uien
20 teentjes knoflook
1 ananas
25 cm gember (jahe/djahe)
900 ml water
1 pandan blad
5 eetl olie
200 ml dikke kokosmelk (santen asli)
7 eetl. suiker
3 eetl. zout
3 eetl. rundervet
Haluskan:
boemboe:
1 tomaat
3 theel. ketumbar
1 theel. jinten
2 theel. anijszaad
1 eetl. witte peper
8 lange pepers (tabia bun, anders zwarte peper)
6 kardemompeulen
1 kaneelstokje
3 steranijs
4 stukjes foelie
2 cm mesoyi bast
Cara membuat:
Bereiding :
Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een grove pasta. Rasp de ananas en knijp dit uit en bewaar het vocht. Doe hetzelfde met de gember.Snijd de sjalotten, de uien en de knoflook in dunne plakjes. Was de rijst in water en laat dit een uur weken. Laat de rijst daarna uitlekken. Verhit in pan het water en voeg daar de boemboe en het pandanblad aan toe en laat dit zachtjes inkoken totdat nog zo'n 200 ml vocht over is. Zeef het vocht.
Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de sjalotten en de knoflook voor 3 minuten. Voeg dan de suiker, het zout, de rode uien, het vocht van de ananas, het vocht van de gember en het gezeefde kruidenvocht toe en als het kookt het rundervet en de rijst. Laat de rijst zachtjes koken voor 15 minuten en stoom de rijst daarna in 30 minuten gaar.